fredag 9 augusti 2019

Semester tripper vol 1





Under semestern gjorde vi flera utflykter till ställen nära och litet längre bort. Finns helt underbara ställen, gäller bara att hitta dem.

Fölisön


Har senast besökt Fölisön då när nr 1 var helt liten , mao 30 år sedan. Det enda  jag minns var att en gäng med ekorrar förskte hela tiden hoppa upp i vagnen , så verkligen på tiden att ta ett nytt besök .
Helt fantastiskt att ett sådant ställe finns precis mitt i Helsingfors och helt gratis är det att besöka stället. Vill man bekanta sig med byggnaderna innanför , så kostar det en slant , men för oss räckte det med utsidan denna gång. Man har verkligen gjort ett enanstående jobb med att hämta alla dessa gamla byggnader hit. Här finns lagrat en stor del av vår historia och det är något som alla borde bekanta sig med. Fin simstrand som passar barn finns, så ett ypperligt ställe att komma med hela familjen och spendera en sommardag.



Fiskars


Hör till ställen som vi besöker varje sommar. Bruket ligger i Pojo , grundades 1649 till en del av ett större brukssamhälle i området . Bruket har haft många ägare under årens lopp, men Fiskars Abp är det som lever kvar som ett arv.  Bruket flyttade till Billnäs på 1980- talet  då faciliteterna inte längre uppfyllde kraven som behövdes och länge såg det ut som om det skulle få förfalla helt . Området lockade dock till sig hantverkare och konstnären och idag är Fiskars ett livskraftigt samhälle , där ca 600 personer bor året om. Här kan man spatsera omkring och njuta av atmosfären , även shoppa om man har en tjock plånbok :)






Fagerö



En helt ny bekantskap för mig är Fagerö- Kaunissaari, som ligger utanför Kalkstrand i Sibbo. Området ägs av Helsingfors stad och man kommer dit med färja som trafikerar från Nordsjö flera gånger om dagen. Det var en av de varmaste dagarna under sesmestern som H kom på den briljanta iden att åka ut till Fagerö. Medger att hade ingen aning om vad han pratade om och var till en början lite skeptisk. Men iom att det var +30 i skuggan , så tänkte jag att havet skulle vara en bra plats att spendera dagen vid.  Färden ut till holmen var härlig ; under de 50 min resan räckte kunde man njuta av en glittrade  blå bölja  och en skön svalkade bris. Holmen är välskött och har inte på många år druckit ett så gott pannkaffe som det lilla cafe't serverade. Man kan tälta på holmen och där finns även ett par stugor att hyra.  Hittade en bergsklack som var helt tom på mänskor  och där satt jag mig ned och bara NJÖT, H hade med sig fiskedon och var antagligen lika lycklig som jag :)
Ett ställe som definitivt är värt att besöka.


Forts följer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar