Vardagsmat nr 2 heter egentligen Köttgryta ,
men vi kallar det för Medvurstgryta .
Funnits med i tiotals år, minns att redan Mommo
lagade detta till flickorna när de var små.
Ursprungliga receptet är från Valios små häften
som fanns på tiden före Internet. Tänk att man sparade på en massa
pappersrecept , limmade de i häften osv.
Egentligen gillar jag fortfarande nog kokböcker bättre än nätet ,
känns trevligt att bläddra i dem.
Som ni ser så har även detta recept sett sina bästa dagar ,
då när alla bodde hemma behövde man öka på receptet ,
men nu så räcker usrprungliga helt bra.
Detta något jag har fortfarande svårt med,
nämligen att laga mat för endast 2 personer !
Helt supersvårt !!
Kött gryta
500 nötkött
2 lökar
3 dl köttbuljong
2 lökar
3 dl köttbuljong
2 msk soya
1 kryddmått vitpeppar
1 kryddmått svartpeppar
1/2 tsk timjam
150 gr medvurst
2 dl Creme Fraiche
2 msk vetemjöl
Skär köttet i småbitar och bryn dem i stekpanna tillsammans med löken.
( detta skiljer sig från ursprungliga receptet , men blir bättre så enligt mig)
Tillsätt kött, lök + kryddorna i en gryta och låt koka i buljongen , ca 1h
Kan hända att man måste tillsätta en aningen mera vätska.
Skär medvursten i små bitar , tillsätt i grytan.
Blanda vetemjölet i Creme Fraichen ( går bra med smetana , matgrädde )
och tillsätt det . ( blanda väl ! )
Låt puttra i ytterligare 10 min
Servera med ris och svarta vinbärsgelé 👌
Perfekt vardagsmat , lagar ofta en större sats för
går bara att värma följande dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar