Fått njuta av ljuvligt vinterväder 😍
Gillar inte att knåda degar i massor och inte är jag speciellt duktig på att vänta på att degen skall jäsa hög och fin. Har lite dåligt med varan som heter tålamod :)
Maltlimpa hör till mina favoriter, man slänger allt i en bunke, blandar och så in i ugnen. Brukar lyckas till 100 % , utom den gången jag glömde jästen !
Har saknat ett motsvarande ljust bröd , men senaste vecka så blev mina böner hörda . Surfade på nätet och råkade få syn på ett recept som nu är sista skriket . Ett grytbröd som innehåller mycket havre, just det som nu är trendigt och hälsosamt. Ursprungliga receptet finns på soppa365 sidor, här min svenska version.
Super enkelt & Gott , rekommenderar varmt att testa . Degen fastnade inte ens i min gjutjärnsgryta , utan lossade snällt . Långa jästiden sköttes under natten :)
HAVRE GRYTBRÖD ( pataleipä )
1 tsk torrjäst
2 tsk salt
5 dl havremjöl
( använde havregryn )
5 dl vetemjöl
1 dl havrekli
5 dl vatten
1) Blanda allt i en skål. Tillsätt ljummet vatten och blanda till en jämn deg.
Täck skålen med plastfilm och låt jäsa i rumsvärme 12-16 h
2) Häll upp degen på ett mjölat bord och "sväng " den till en boll.
Täck med duk och låt jäsa ännu i 30 min.
3) Ugnen på 225 grader och grytan in i ugnen
4) När degen har jäst , ta ut den heta grytan och sätt degen in i den.
Locket på och grädda i 30 min . Ta locket bort och fortsätta att grädda ännu i 15 min.
Låt brödet svalna på ett galler .
Smaskens !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar